Autoriteti Evropian i Sigurisw Ushqimore (EFSA) ka përcaktuar vlerat e referimit dietik për riboflavin (vitamina B2), si pjesë e rishikimit të këshillave shkencore mbi marrjen e lëndëve ushqyese.

Bazuar në gjetjet e reja shkencore, Paneli për Produktet Dietetike, Ushqyerja dhe Alergjitë (NDA) vendosi të azhornojë vlerat e referimit dietik për riboflavin të themeluar nga Komiteti Shkencor për Ushqimin në 1993. Paneli përcaktoi marrjet e përditshme të popullsisë (PRI) për riboflavin më poshtë:

– 0.6 mg për fëmijët e moshës 1-3 vjeç;

– 0.7 mg për fëmijët e moshës 4-6 vjeç;

– 1,0 mg për fëmijët e moshës 7-10 vjeç;

– 1.4 mg për fëmijët e moshës 11-14 vjeç;

– 1.6 mg për adoleshentët e moshës 15-17 vjeç, si dhe për të rriturit;

– 1.9 mg për gratë shtatzëna;

– 2 mg për gratë që kanë fëmijë në gji.

Për fëmijët e moshës 7-11 muaj, paneli vendosi një futje adekuate (AI) prej 0.4 mg në ditë.

Riboflavin është një vitaminë e tretshme në ujë që është e përfshirë në metabolizmin e energjisë dhe funksionimin e enzimeve të ndryshme. Është e natyrshme në shumë ushqime me origjinë bimore ose shtazore, përfshirë qumështin, produktet e qumështit dhe vezët.

Efsa.eu / AlertNews.al

04.01.2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here