Shëndeti i bletëve: Puna e EFSA-s vlerësohet me çmimet e BE-së

0
180

Puna e EFSA për të rritur ndërgjegjësimin për shëndetin e bletëve, u njoh këtë javë, kur mori çmimin e Përsosmërisë përmes Bashkëpunimit, nga Ombudsmani i BE-së. Çmimet e Avokatit të Popullit njohin nismat dhe projektet e kryera nga BE, që kanë një ndikim të dukshëm dhe pozitiv në jetën e njerëzve në Evropë dhe më gjerë.

Çmimi u prezantua në Bruksel për Agnès Rortais, i cili koordinon projektin MUST-B të EFSA dhe Stephen Pagani, në emër të BE Bee Partnership.

Shëndeti i bletës: partneriteti i të dhënave është një ‘moment historik’ në fushatën evropiane

Themelimi i BE Bee Partnership mund të jetë një piketë në luftën për të mbrojtur bletët, tha kryetari i Javës së Bee të Parlamentit Evropian në përfundim të ngjarjes së këtij viti.

Partneriteti ishte rezultati kryesor i një simpoziumi të organizuar nga EFSA, si pjesë e Javës së Bee të vitit të kaluar. Që atëherë, një grup i aktorëve – përfaqësues të bletarëve, fermerëve, OJQ-ve, veterinerëve, akademisë, industrisë, prodhuesve dhe shkencëtarëve – po punon për të rënë dakord me termat e referencës që do të udhëheqin punën e partneritetit.

Duke folur në emër të palëve të interesuara të përfaqësuara në partneritet, Dr Robinson tha se, ishte thelbësore që platforma të krijojë përfitime të drejtpërdrejta për të gjithë ata që japin të dhënat dhe se analiza e të dhënave prodhon këshilla të fuqishme për politikëbërësit. Dantin, i cili është kryetar i grupit punues të parlamentit për bletarinë dhe shëndetin e bletëve, tha: “EFSA ka bërë një punë të rëndësishme për të përfshirë të gjithë. Ky moment mund të jetë një moment historik në përpjekjet tona për të mbrojtur bletët dhe pllenimuesit “.

Shëndeti i bletëve

Bletaria është një traditë e lashtë dhe bletët e mjaltit janë mbajtur në Evropë për disa mijëvjeçarë. Bletët janë shumë të rëndësishme në mjedis, duke mbështetur biodiversitetin duke siguruar pllenim esencial për një gamë të gjerë të të lashtave dhe bimëve të egra. Ata kontribuojnë në pasurinë dhe mirëqenien njerëzore përmes prodhimit të mjaltit dhe furnizimeve të tjera ushqimore dhe ushqimit si: polen, dylli për përpunimin e ushqimit, propolis në teknologjinë ushqimore dhe pelte mbretërore si një shtojcë dietetike dhe përbërës në ushqim.

Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO) vlerëson se, nga 100 llojet e kulturave që sigurojnë 90% të ushqimit në mbarë botën, 71 janë të infektuar nga bletët. Shumica e kulturave të rritura në Bashkimin Evropian varen nga pllenimet e insekteve. Përtej vlerave thelbësore të pllenimeve në ruajtjen e biodiversitetit, vlera monetare vjetore globale e pllenimeve është vlerësuar në qindra miliarda euro.

Duke pasur parasysh vlerën e rëndësishme ekologjike dhe ekonomike të bletëve, ekziston nevoja për të monitoruar dhe mbajtur stoqet e bletëve të shëndetshme, jo vetëm në nivel lokal apo kombëtar, por në nivel global.

Gjatë 10 deri 15 vjetëve të fundit, bletarët kanë raportuar dobësim të pazakontë të numrit të bletëve dhe humbjeve të kolonisë, veçanërisht në vendet e Evropës Perëndimore, përfshirë Francën, Belgjikën, Zvicrën, Gjermaninë, Mbretërinë e Bashkuar, Holandën, Italinë dhe Spanjën.

Nuk është identifikuar ndonjë shkak i vetëm i numrit të bletëve në rënie. Sidoqoftë, janë sugjeruar disa faktorë të mundshëm kontribues, që veprojnë në kombinim ose veç e veç. Këto përfshijnë efektet e bujqësisë intensive dhe përdorimit të pesticideve, urisë dhe ushqyerjes së dobët të bletëve, viruseve, sulmeve nga patogjenët dhe speciet invazive – si mara Varroa (shkatërruesi Varroa), brumbullati aziatik (Vespa velutina) dhe bleta e vogël e eshtrave Aethina tumida dhe ndryshimet mjedisore (p.sh. fragmentimi dhe humbja e habitatit).

Burimi: Efsa.eu

AlertNews.al / ALERT Center

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here