SHBA, Pepsi pranon që pija e tij përmban përbërës të shtuar kancerogjen

0
228

Kur qëndra për Shëndetin Mjedisor nxorri rezultatet e analizave, duke treguar që Pepsi me qëllim kishte mbuluar prezencen e lartë të 4-Mel në pijet e tij në vitin 2013, kompania i mohoi të gjitha akuzat, duke thënë që një përbërje e tillë nuk ekzistonte në pijet e saj dhe faktin që ai ishte i rrezikshëm. 4-Mel, e cila është shkurtim i 4-MEthylimidazole, është një përbërje që formohet kur hidhet ngjyruesi i karamelit, i cili dihet që është kancerogjen.

Kompania ka bërë një marrëveshie me shtetin e Kalifornisë. Pepsi ka rënë dakort që të kontrollojë nivelin e 4-Mel tek ngjyruesi i karamelit të mos kaloj 100 pjesë për billion në produktet që shiten brenda territorit të Shteteve të Bashkuara.

Pepsi nuk i lajmëroi konsumatorët për faktin që pija e tyre përmbante kancerogjen. Një raportin e vitit 2014 tregoi se, përmbajtja e 4-Mel tek Pepsi kalonte nivelin e lejuar prej 29 mikrogram për shishe ose kanaçe që do të thotë se, kompania ka dhunuar ligjin për mbrojtjen e konsumatorit në shtetin e Kalifornisë.

Por, a ia vlen të rrezikosh shëndetin për të pirë këto lloj pijesh?

Në fakt nuk ja vlen që të rrezikosh shëndetin për shkak të këtyre pijeve dhe një ngjyruesi. Ngjyruesi i karamelit që shkakton kancer tek Pepsi nuk është arsyeja e vetme pse konsumatorët nuk duhet t’i konsumojnë këto pije. Pijet e gazuara bësohet të jene shkaku kryesor i obezitetit.

Një studim i Universitetit të Kalifornisë tregoi që të rriturit që konsumonin një pije të gazuar në ditë. Çdo ditë, ata kanë 27% shansee për t’u klasifikuar si mbi peshë në krahasim me ata që nuk i pinin. Mbi të gjitha, të pish një pije të tillë në ditë shton rreth 17 kg sheqer në vit. Kjo do të thotë që, thjesht moskonsumimi i këtyre pijeve ul rrezikun për të qën mbipeshë.

Zyra e Vlerësimit të Rrezikut të Shëndetit në Mjedis e shtetit t Kalofornisë caktoi ndërprerjen në 29 mikrogramë, sepse ky nivel, sipas saj, krijon një rrezik të kancerit pwr njw person nw 100,000.
Duke përmendur një raport të vitit 2013 të Mintel dhe Leatherhead Food Reports, Consumer Reports tha se, ngjyrosja e karamelit është ngjyrosja ushqimore më e përdorur gjerësisht në botë.
Burimi: wisemindhealthybody.com

AlertNews.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here