Rreziku nga Listeria, nitritet në mish e deri te këshillat për konsumatorin, si vlerësohet risku në Greqi

0
88

Rreziku nga Listeria në mishin e gatuar, jo i paketuar, dhe i gatshëm për t’u ngrënë është vlerësuar në Greqi në nivbele shumë të larta

Një punë e bërë vlerësoi ekspozimin nga Listeria Monocitogjenit në lidhje me konsumin e produkteve të mishit të gatuara (jo të paketuara) (RTE).

Autoriteti Evropian për Sigurinë e Ushqimit (EFSA) dha një grant për Autoritetin Grek të Ushqimit (EFET) dhe Universitetin Aristotel të Selanikut për punën e kryer. Ndërsa mishi në fjalë përfaqëson një rrezik për listeriozën në mesin e ushqimeve RTE.

Ndikimi i nitrateve dhe parandalimi i Listerisë

Vlerësimi zbuloi se, probabiliteti i sëmundjes për çdo shërbim ishte shumë i lidhur me përqendrimin e nitritit me artikuj që kishin nivele më të ulëta që tregojnë një rrezik më të lartë për shërbim. Prevalenca fillestare dhe përqendrimi i Listeria menjëherë pas prerjes dhe temperaturës së depozitimit dhe kohës në frigoriferin shtëpiak kanë ndikimin më të lartë në probabilitetin e sëmundjes.

Modelimi parashikoi shtatë raste listeriozash në vit, por caktimi i një date të përdorimit prej 14 ditësh dhe përmirësimi i temperaturës së depozitimit shtëpiak eliminuan këto raste vjetore. Rezultatet treguan se, shumica e rasteve të listeriozës kanë të bëjnë me depozitimin më të gjatë të produkteve dhe temperaturat më të larta të frigoriferëve shtëpiak.

Të dhëna për konsumin e produkteve të mishit të pjekur jo të paketuar RTE, llojet e këtyre produkteve në tregun grek përfshirë analizat e aktivitetit të ujit, pH, përqendrimit të baktereve të nitritit dhe acidit laktik, praktikat e konsumatorit pas blerjes së produkteve të tilla, si koha e transportit, trajtimi, etj. depozitat, profilet e temperaturës në frigoriferë shtëpiakë dhe Prevalenca monocitogjene, Listeria u mblodhën për produktet e mishit të prera në feta.

Nëntë mishta të pjekur jo të paketuar nga familjet greke që janë raportuara të blera dhe konsumuara janë Parator, Mortadella, Gjeldeti i zier dhe i tymosur, proshutë e zier dhe e tymosur, biftek i tymosur dhe pulë e zier dhe e tymosur. Rastet më të parashikuara ishin për Mortadella, gjeldeti i tymosur, gjeldeti i zier dhe parizer, të cilat ishin kategoritë më të larta që konsumohen shpesh.

Një model sasior i vlerësimit të rrezikut mikrobik (QMRA) u zhvillua bazuar në mbizotërimin dhe përqendrimin në nivelin e shitjes me pakicë, rritjen gjatë të dhënave të depozitimit shtëpiak dhe konsumit. Ai parashikoi rrezikun e listeriozës në lidhje me konsumin e produkteve të mishit të trajtuara në dyqanet me pakicë në Greqi.

Marrja e mostrave të makinerive

Mostrat u morën në pikat e shitjes me pakicë në rajonin e Atikës, Greqi. Dy nga 300 makinat e prerjes për produktet e mishit të gatuar kishin ngarkesa të Listeria monocytogenes dhe analizat rezultuan pozitive.

Në njërën prej tyre, Listeria u zbulua edhe në mish të prerë më parë; por në një përqendrim nën kufirin e kuantifikimit. Pra, përhapja e vlerësuar e Listeria në produktet e mishit të pjekur jo të paketuar RTE të gatuar ishte 0.33 përqind.

Kampionimi u krye nga ora 10 e mëngjesit deri në 12.30 nga e hëna deri të mërkurë nga janari deri në mars 2018 kështu që mostrat nuk u morën gjëja e parë në mëngjes kur pajisjet ishin ende të pastra.

Në total, 87 artikuj të mishit të pjekur jo të paketuar RTE të prerë në pakicë u analizuan për pH, aktivitetin e ujit, përqendrimin e nitritit dhe bakteret e acidit laktik. PH shkonte nga 5.63 në 7.18 me një mesatare prej 6.34. Aktiviteti i ujit kaloi nga 0.965 në 0.993 me një mesatare prej 0.979. Përqendrimi i baktereve të acidit laktik varion nga 2.55 në 6.8 log CFU / g me një mesatare prej 4.74 dhe përqendrim të nitriteve nga 0.16 në 207.6 ppm me një mesatare prej 26.6.

Tre produkte të mishit RTE – gjeldeti i zier, proshutë e zier dhe gjeldeti i tymosur – nga prodhuesit e ndryshëm u zgjodhën që të përfaqësojnë një përqendrim të lartë, të mesëm dhe të ulët të nitriteve. Eksperimenti i vlefshmërisë është bërë në tre kushte statike dhe dy dinamike të simulimit të kushteve gjatë ruajtjes shtëpiake.

Modeli QMRA renditi 87 produktet e testuara bazuar në mundësinë e sëmundjes për shërbim. Ata me përqendrim të ulët të nitritit treguan një rrezik më të madh për shërbim dhe të renditur më lartë.

Dallimet në probabilitetin e sëmundjes për çdo shërbim në mesin e produkteve të testuara ishin shumë të vogla, duke treguar se, lloji i produktit nuk është një faktor i rëndësishëm rreziku në probabilitetin e sëmundjes. Prevalenca fillestare dhe përqendrimi i Listeria menjëherë pas prerjes dhe temperaturës së depozitimit dhe kohës në frigoriferin shtëpiak kanë ndikimin më të lartë në probabilitetin e sëmundjes.

Modeli QMRA parashikoi një numër mesatar prej shtatë rastesh listerioze në vit për popullsinë.

Vendosja e datës së përdorimit prej 14 ditësh në produktet e mishit të gatuar RTE jo të paketuar dhe përmirësimi i temperaturës së depozitimit shtëpiak eliminoi numrin mesatar të rasteve vjetore. Aktualisht, një datë e përdorimit për produkte të tilla të prerë në pakicë nuk kërkohet.

Roli i konsumatorit

Qendra Helenike për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (HCDCP) raportoi se, 158 raste të listeriozës janë regjistruar në Greqi nga 2004 deri në 2017 përmes sistemit të njoftimit të detyrueshëm dhe 33 persona vdiqën.

Një studim i bazuar në pyetësor i konsumatorëve u krye përmes telefonit me 800 familje në të gjithë Greqinë për të mbledhur të dhëna mbi konsumin e produkteve të mishit RTE, jo të paketuar dhe njohuri për sigurinë e ushqimit të konsumatorëve, si dhe praktikat e ruajtjes shtëpiake dhe trajtimit të ushqimit në shkurt dhe mars 2018.

Koha e zakonshme midis blerjes dhe vendosjes në frigorifer është më pak se 30 minuta për shumicën e familjeve. Numri i zakonshëm i ditëve për të mbajtur feta mishi në frigorifer është midis katër deri në shtatë ditë, por disa amvisa i mbajnë produktet për më shumë se 10 ditë.

Nga familjet që raportuan helmim nga ushqimi në të kaluarën, shumica e atribuojnë atë ushqimit të përgatitur jashtë shtëpisë. Vetëm 17 helmime ushqimore të shoqëruara me konsumin e produkteve të mishit RTE. Gjysma e pjesëmarrësve kishin dëgjuar për Listeria, por jo shumë mund të identifikonin ushqime që mund të mbështesin rritjen e këtij patogjeni dhe të rrisin rrezikun e listeriozës.

Pothuajse gjysma e familjeve pjesëmarrëse nuk kishin një termometër në frigoriferin e tyre dhe 5 përqind thanë që temperatura e frigoriferit ishte mbi 16 gradë Celsius.

Para se të trajtoni produktet e mishit RTE pothuajse nëntë në 10 të intervistuar i lanë ose shpëlanin duart me sapun ose ujë.

Alertnews.al / Qendra Alert

Burimi: foodsafetynews.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here