Pesticidi Chlorpyrifos, EFSA njofton ndalimin e përdorimit në BE pas janarit 2020

0
261

Autoriteti Evropian për Sigurinë Ushqimore, (EFSA) ka njoftuar se pesticidi Chlorpyrifos nuk i plotëson kriteret e kërkuara nga legjislacioni për rinovimin e miratimit të të përdorimit të tij në Bashkimin Evropian.

Periudha e aprovimit për përdorimin e Chlorpyrifos skadon në Janar 2020 dhe aplikimi i prodhuesve për rinovim aktualisht po vlerësohet në sistemin e rishikimit të BE për miratimin e pesticideve.

Megjithëse rishikimi i listës ende nuk është përfunduar plotësisht, Komisioni Evropian i kërkoi EFSA-s të sigurojë një deklaratë mbi rezultatet e disponueshme të vlerësimit ëë shëndetin e njeriut. EFSA ka identifikuar shqetësimet në lidhje me efektet e mundshme gjenotoksike, si dhe efektet neurologjike gjatë zhvillimit, të mbështetur nga të dhënat epidemiologjike që tregojnë efekte tek fëmijët.

Kjo do të thotë që, asnjë nivel i sigurt i ekspozimit – ose vlera e referencës toksikologjike – nuk mund të përcaktohet për substancën.

Chlorpyrifos (CPS) është një pesticid organofosfat që përdoret në të lashtat, kafshët, ndërtesa dhe në ambiente të tjera, për të vrarë një numër dëmtuesish, përfshirë insektet dhe krimbat. Ai vepron në sistemin nervor të insekteve, duke frenuar enzimën acetilkolinesterazë. Chlorpyrifos u patentua në 1966 nga Doë Chemical Company.

Chlorpyrifos konsiderohet mesatarisht i rrezikshëm për njerëzit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, bazuar në toksicitetin e saj akut. Ekspozimi që tejkalon nivelet e rekomanduara ka qenë i lidhur me efekte neurologjike, çrregullime të vazhdueshme zhvillimi dhe çrregullime autoimune. Ekspozimi gjatë shtatëzanisë mund të dëmtojë zhvillimin mendor të fëmijëve dhe shumica e përdorimeve në shtëpi të CPS u ndaluan në SS.B.A në vitin 2001. Në bujqësi, është “një nga insekticidet organofosfat më të përdorura” në Shtetet e Bashkuara dhe para se të hiqej nga zona për përdorim banesor ishte një nga insekticidet rezidenciale më të përdorura.

Më 29 Mars 2017, Administratori i EPA-së Scott Pruitt mohoi një peticion për të ndaluar Chlorpyrifos. Sidoqoftë, më 9 gusht 2018, Gjykata e Apelit, Rrethi i 9-të i Sh.B.A urdhëroi EPA të ndalojë shitjen e Chlorpyrifos në Shtetet e Bashkuara brenda 60 ditësh, megjithëse ky vendim pothuajse menjëherë u apelua nga avokatët e administratës Trump.

Në maj të vitit 2019, Rregullorja e Kalifornisë për Pesticidet e Kalifornisë njoftoi se do të “anulojë regjistrimin që lejon që Chlorpyrifos të shiten në Kaliforni”, një proces që megjithatë mund të zgjasë deri në dy vjet.

AlertNews.al – Qendra ALERT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here