Përhapet bakteri E.Coli, u merr jetën 2 fëmijëve

0
117

Dy fëmijë kanë vdekur në Danimarkë pas ndërlikimeve nga infektimi me E. coli. Fëmijët, njëri që jetonte në Funen dhe tjetri nga zona e Kopenhagën, të moshës 5 dhe 9 vjeç humbën betejën me jetën si rezultat i sindromës hemolitike uremike (HUS), një lloj dëmtimi i veshkave i shoqëruar me infeksionin E. coli. Sipas hetimeve, të dy pacientët u sëmurën në muajin gusht e shtator dhe u infektuan me lloje të ndryshme të E.coli, prodhuese të toksinës Shiga (STEC), kështu që nuk kishte një burim të zakonshëm të infeksionit, sipas Statum Serum Institut (SSI). Një hetim nuk ka arritur të gjejë burimin e dy rasteve sporadike të HUS. Shumica e infeksioneve STEC në Danimarkë ndodhin gjatë verës nga korriku deri në shtator dhe gjithashtu shumica e rasteve të HUS janë regjistruar gjatë kësaj periudhe.

HUS është i rrallë me 6 deri në 10 raste që zakonisht shfaqen çdo vit në Danimarkë. Vdekjet për shkak të HUS janë gjithashtu të rralla. Që nga viti 2014, ka pasur 63 raste dhe 5 vdekje. Sidoqoftë, në vitin 2018 janë raportuar 21 raste të izoluara, që është numri më i lartë ndonjëherë dhe 2 prej këtyre personave humbën jetën.

Deri më tani këtë vit ka pasur 8 raste, tre prej tyre të fundit janë nga gushti dhe shtatori. Një total prej 282 infeksionesh STEC janë regjistruar në vitin 2019 krahasuar me 310 në të njëjtën kohë vitin e kaluar.

Asnjë rast i lidhur me STEC O157 nuk është raportuar që nga fillimi i korrikut, kështu që hetimi për përhapjen u mbyll me burimin e mbetur të panjohur. Gjashtë persona kishin nevojë për trajtim spitalor, por asnjëri prej tyre nuk zhvilloi HUS. Pacientët ishin gjashtë burra dhe katër gra me moshë mesatare 29 vjeç. Shumica e njerëzve u sëmurën në dy javët e para të qershorit.

Marrë nga https://www.foodsafetynews.com/

AlertNews.al / Qendra ALERT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here