Njerëzit, të rrezikuar nga ushqimet. Ja si duhet të kujdesen për të mos u infektuar

0
218

Helmimi nga ushqimet mund të ndikojë tek ata që hanë ushqim të ndotur nga bakteret, viruset, parazitët, toksinat ose substancat e tjera, por disa njerëz kanë më shumë gjasa të sëmuren ose të kenë një sëmundje serioze.

Duhet të dini që, ka gjithmonë në një grup njerëzish, të cilët kanë më shumë gjasa të marrin helmime nga ushqimi, por që duhet të bëjnë zgjedhje më të sigurta për të zvogëluar rriskun tuaj për sëmundje ushqimore.

Njerëzit të përfshirë në këtë në rrezik:

Të rriturit e moshës 65 vjeç e lart

Fëmijët më të vegjël se 5 vjeç

Njerëzit me sisteme immune të dobësuara për shkak të sëmundjes ose trajtimit mjekësor

Gratë shtatzëna

Nëse ju ose dikush që është i përfshirë në njërën prej këtyre grupeve apo rasteve, ndiqni katër hapat bazë të sigurisë ushqimore.

Lani shpesh duart dhe sipërfaqet ku gatuani

Mish i papërpunuar i kafshëve apo pulave të mbahet në vende të ndara nga ushqimi i gatshëm ose i gatuar dhe të mos kenë kontakt.

Gatuani ushqimet në temperaturën e duhur.

Ftoheni mishin e pulave, si dhe ushqimin e mbetur, menjëherë (brenda 2 orëve).

Bëhu blerës I kujdesshëm

Mos blej, ose mos përdor kanaçe të dëmtuara, të fryra apo të ndryshkura.

Zgjidhni fruta dhe perime të papërpunuara.

Mos blini ose përdorni vezë të plasaritura.

Ngrini frigoriferin menjëherë dhe kurrë mos i lini ushqimet jashtë tij për më shumë se 2 orë.

Vendoseni mishin e papërpunuar, shpezët ose prodhimet e detit në qese plastike, përpara se t’i vendosni atë në karrocën e blerjes, në mënyrë që lëngjet e tyre të mos kullojnë dhe të ndotin ushqime të tjera.

Pyesni, nëse ushqimi përmban përbërës të përpunuar ose të papërpunuar, si vezë, lakër, mish, shpend apo ushqim deti. Nëse është kështu, zgjidhni diçka tjetër.

Pyesni se si janë gatuar këto ushqime. Nëse ai që i servir nuk e di përgjigjen, kërkoni të flisni me kuzhinierin për t’u siguruar që ushqimi juaj është gatuar në një temperaturën e duhur për garantimin e sigurisë ushqimore.

Nëse planifikoni të ruani ushqimin që iu ka tepruar në shtëpi për t’a ngrënë më vonë, mos I lini ushqimet më shumë se dy orë jashtë ftohjes.

Nëse mbetja është në temperatura të ajrit mbi 32 ° C, ftohini ushqimet brenda 1 ore.

AlertNews.al

Burimi: FoodSafety.gov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here