Mishi me hormonin Ractopamine, Kina ndalon importin e derrit nga Kanadaja. Eshtë e rrezikuar Shqipëria?!

0
628

Predi disa ditësh, mediat më të mëdha botërore, por edhe ato kanadeze, shkrunin se, Kina ka pezulluar importet e mishit të derrit nga Kanadaja, duke shtuar kështu edhe tensionet mes dy vendeve. Siç njofton BBC.COM, shkak për këtë u bë rezultati i hetimit, që zbuloi se ishin falsifikuar 188 certifikata shëndetësore të lidhura me eksportet e mishit të derrit në Kinë dhe nga analizat ka rezultuar se, mishi I derrit kishte përmbajtje të hormonit të ndluar “Ractopamine”, i njohur ndryshe si “droga e muskujve”. Kina i kërkoi Kanadasë të merrte “masa efektive” për të garantuar sigurinë e ushqimit të shitur në vendin aziatik. Siç njofton BBC, referuar Ambasadës së Kinës në Ottawa, shteti aziatik kishte “pezulluar menjëherë importin e produkteve të derrit nga ndërmarrjet përkatëse kanadeze” pasi kishte gjetur “mbetje ractopamine” në një grup dërgesash midhi derri nga Kanadaja, tha një deklaratë nga ambasada kineze në Ottawa. “Për të mbrojtur sigurinë e konsumatorëve kinezë, Kina ka ndërmarrë masa parandaluese urgjente dhe kërkoi nga qeveria kanadeze të pezullojë lëshimin e certifikatave për mishin e derrit të eksportuar në Kinë që nga 25 qershori,” thuhet në deklaratë.

Ndërkohë, vetë Kanadaja po heton, nëse mishi i derrit i shpërndarë së bashku me certifikatat e rreme të shëndetit në Kinë, erdhi nga prodhuesit vendas. “Ato janë certifikata joautentike që janë në lojë këtu dhe ne po e marrim atë shumë seriozisht”, tha pak ditë më parë Ministri i Tregtisë Ndërkombëtare të Kanadasë, Jim Carr. Sipas tij, “dikush po përpiqet të përdorë markën kanadeze për të lëvizur produktin në tregun kinez”.

Kina bleu 300 milionë dollarë ($ 186; 236 dollarë) të mishit të derrit dhe kombi aziatik është tregu i tretë më i madh i eksportit për mishin e derrit kanadez.

Ndërkaq, për të njëjtën çështje, gazeta kanadeze online, CBC.CA njoftoi pezullimin e importit të mishit të derrit kanadez na Kina.

Kina do të ndalojë importet nga një kompani kanadeze, pasi problem me sigurinë ushqimore janë zbuluar në një ngarkesë me mish derri, njoftoi agjensia e lajmeve shtetërore Xinhua.

Kjo agjenci bëri të ditur se, autoritetet doganore në qytetin lindor të Nanjingut gjetën gjurmë Ractopamine, një aditiv ushqimor (hormone) i ndaluar në shumë vende, në produktet e mishit të derrit nga kompania Frigo Royal. Sipas Xinhua, Administrata Doganore e Kinës do të rrisë numrin e inspektimeve për Ractopamine në importet kanadeze të derrit.

Sipas Globalnews.ca, në përgjigjen e dhënë për autoritetet kineze, Agjencia Kanadeze e Inspektimit të Ushqimit (CFIA) ka ndaluar lëshimin e certifikatave të eksportit në Kinë për të gjitha produktet e mishit të derrit. Ndërkohë që, hetimet zbuluan se ishin falsifikuar 188 certifikatave veterinare të mishit të derrit.

Kjo situatë ka bërë që, prodhuesit kanadezë të derrit të marrin një goditje të madhe nga pezullimi I këtij eksporti. Në prill të vitit 2019, eksportet e mishit të derrit në Kinë arritën mbi 310 milionë dollarë, duke përfaqësuar 22.7 për qind të totalit të Kanadasë, ndërkohë që ato ishin rritur me rreth 80 për qind krahasuar me me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Vendimi i Kinës për të bllokuar importin e mishit kanadez ka shkaktuar një reagim zinxhir global në tregtinë e mishit të derrit, por kjo do të bëjë që të frenohet kërkesëa e përgjithshme, thotë ekspertët e bujqësisë, të cituar nga Reuters. “Është një humbje e madhe, një treg i madh”, tha Martin Lavoie, CEO i Kanada Pork International, një grup i marketingut të eksportit. “Ju keni tregje alternative, por (duke zëvendësuar) vëllimin e Kinës, kjo është sfida”. Eksportuesit kanadezë të mishit ka gjasa të gjejnë blerës të tjerë, si Meksika, Shtetet e Bashkuara dhe Filipinet, por mund të kenë nevojë të pranojnë çmime më të ulta, tha Lavoie. Përpunuesit kanadezë të mishit përfshijnë Olymel, HyLife dhe Maple Leaf Foods. Në plan afatshkurtër, më shumë gjasa ka që derri evropian shkojë në Kinë, tha ai. Bashkimi Europian është eksportuesi më i madh i derrit në botë, sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë.

Gripi afikan i derrit, shkaktoi ngordhjen e afersisht 134 milionë kokë derra në Kinë. Kjo ka bërë që, kërkesa e shtetit aziatik për import të mishit të derrit të rrijet ndjeshëm, duke kërkuar tregje në mbarë botën, përfshirë edhe Kanadanë.

Ractopamina

Ractopamine është një shtesë ushqimore (hormone), i ndaluar në shumë vende. Ky hormone shërben për stimulimin e rritjes së masës muskulore të kafshëve që e marrin, duke shkruar peshë në përmasa të mëdha. Ky hormon është një agonist TAAR1 me bazë fenoli dhe agonist β adrenoreceptor që stimulon receptorët β1 dhe β2 adrenergic. Ai zakonisht përdoret tek kafshët për prodhimin e mishit dhe është përbërës aktiv në produktet e njohura në SHBA, si Paylean për derrat, Optaflexx për bagëtinë dhe Tomax për gjelat.

Që nga viti 2014, përdorimi i ractopamine është i ndaluar në 160 vende, duke përfshirë Bashkimin Evropian, Kinën kontinentale dhe Rusinë, ndërsa 27 vende të tjera, si Japonia, Shtetet e Bashkuara dhe Koreja e Jugut, e lejojnë.

Një studim mbii ractopaminen te majmunët tregoi se, kafshët zhvilluan rrahje të shpejtë të zemrës, ndërsa minjtë zhvilluan një sërë defektesh të lindjes. Derrat që trajtohen me rektopamine mund të bëhen më agresive dhe kanë më shumë gjasa të trajtohen përafërsisht nga përdoruesit e tyre.

Rreziqet shëndetësore të Ractopamines tek njerëzit

Komisioni Codex Alimentarius miratoi një nivel maksimal të mbetjeve të ractopamine prej 10 pjesësh për miliard (ppb) në mish derri dhe viçi, 40 ppb në mëlçi dhe 90 ppb në veshka. Vetëm një studim njerëzor u rishikua në vendosjen e këtij standardi ndërkombëtar, studim i cili përfshinte gjashtë burra, njëra prej të cilëve njëri hoqi dorë nga studimi për shkak të efekteve të dëmshme. Shembuj të tjerë të problemeve shëndetësore përfshijnë informacionin nga Dhoma e Tregtisë së Sorkës së Sichuanit në Kinë, e cila vlerëson se ndërmjet viteve 1998 dhe 2010, 1700 njerëzit u helmuan nga ngrënia e derrit që përmban ractopamine”.

Më tej, dy ilaçe të ngjashme me ractopaminen – zilpaterol dhe clenbuterol – janë të ndaluara nga Olypmics, sepse ato ndikojnë në adrenalinë. Në vitin 2010, një ciklist në Tour de France dështoi në provën antidoping për clenbuterol, për të cilën ai fajësoi ushqiminm, konkretisht mbetjet në mish.

Etiketat paralajmëruese mbi ilaçin gjithashtu tregojnë rreziqet e tërësishme, raportoi Instituti Cornucopia, duke përfshirë e thënë përdoruesve të veshin dorashka dhe veshje mbrojtëse kur e trajtojnë.

Ndërkohë, konsumi i mishit në kafshët apo shpendët ku është përdorur Ractopamina, bën ndër të tjera që, edhe njerëzit të shtojnë peshë. Kjo, pasi ky hormone përdoret pikërisht për shtimin e masës muskulore të kafshëve për mish.

A është e rrezikuar Shqipëria?

Në kohën kur kompanive kanadeze iu duhet të gjejnë tregje tjera për të eksportin e mishit te Derrit, me shumë gjasë, në listen e vendeve ku mund të gjendet treg mund të jetë Shqipëria, por edhe vende tjera lindore. Megjithëse nuk ka ende asnjë të dhënë zyrtare për këtë, rreziku është potecial, pasi laboratoët shqiptarë, të AKU, ISUV apo edhe privatët, e kanë të pamundur të bëjnë analizën për hormonin Ractopamine. Në të njëjtën kohë, dihet që para katër vjetësh, Shqipëria ka importuar mish derri nga Kanadaja, ndërkohë që sot, vendin kryesor ka Brazilin. Por, në kushtet kur I është “mbyllyr tragu kinez”, Kanadaja do të bëjë ç’është e mundur të gjejë treg për produktet e saj, përfshirë këtu edhe mishin.

AlertNews.al / Qendra ALERT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here