Ju nuk duhet të lani pulën para se ta gatuani.

Kjo është ajo që thonë ekspertët, pasi publikimit të një studim të ri për konsumatorët nga Universiteti Shtetëror i Karolinës së Veriut dhe Departamenti të Bujqësisë së Shteteve të Bashkuara (USDA).

Në të, studiuesit thonë se larja e pulës në të vërtetë rrit rrezikun e kontaminimit dhe sëmundjeve që vijnë nga ushqimi.

“Disa konsumatorë mendojnë, se po largojnë bakteret dhe po e bëjnë mishin ose shpendët e tyre të sigurt”, i tha ekipi i USDA “Ask Ask” për Healthline. “Megjithatë, disa nga bakteret janë aq të lidhura sa nuk mund t’i heqësh pa marrë parasysh sa herë keni larë”.

Disa lloje bakteriesh mund të largohen me një shpëlarje, por kjo nuk është domosdoshmërisht një gjë e mirë.

Video:

https://video.foxnews.com/v/6032267467001/

Pulë e pagatuar, pothuajse gjithmonë përmban Campylobacter, një tendosje bakteriesh që shkakton diarre, ethe dhe ngërç. Mishi gjithashtu mund të përmbajë Salmonelë, Clostridium Perfringens dhe baktere të tjera.

“Përhapja e ujit, mbajtja e pulës në duart tuaja dhe madje edhe lëngjet që kalojnë nëpër lavaman krijojnë këtë rrezik të shtuar [të ndotjes dhe sëmundjes]”, tha Kristin për Healthline Kirkpatrick, MS, RDN, autor i “Mëlçisë së dobët” dhe menaxher i shërbime të ushqimit të Wellness në Cleveland Klinika Wellness Institute. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), 1 në 6 persona në Shtetet e Bashkuara sëmuren çdo vit nga ushqimi i përgatitur në mënyrë jo të duhur. Ulja e rrezikut tuaj do të thotë gatim pa e larje.

Po në lidhje me zgjidhjet antibakteriale?

Spërkatjet e ujit mund të përhapin shpejt mikrobet e ushqimit në kuzhinën tuaj, por çfarë lidhje ka kjo me agjentët antibakterialë, siç janë lëngu i limonit dhe uthulla e bardhë?

Ekspertët thonë se, nuk ka rëndësi nëse shpëlani me ujë, sapun ose me një agjent antibakterial. Të gjithë paraqesin rreziqe.

“Unë nuk rekomandoj asnjë prej këtyre metodave pasi ato të gjitha përfshijnë në të vërtetë larjen e pulës,” tha Kirkpatrick.

“Larja e mishit të pulës ose mishit në të vërtetë mund të rrisë rrezikun e sëmundjes që mbart nga ushqimi pasi që më lehtë ndotni pjesët e tjera të kuzhinës tuaj kur bëni”, tha Katie Ferraro, MPH, RDN, CDE, konsulente dietike dhe e komunikimit ushqyes, për Healthline.

Ndërsa Kirkpatrick thotë se, ajo nuk e lan pulën e saj për këto arsye. “Unë përdor doreza të kuzhinës për të trajtuar pulën drejtpërdrejt nga paketimi në tigan ose gatime të tjera,” tha ajo. Pastaj, ajo ndjek këshillat e USDA për përgatitjen e sigurt të shpendëve.

“Mos harroni, gatimi i shpendëve në temperaturën e duhur të brendshme prej 74 gradë, do të shkatërrojë bakteret,” thotë Kirkpatrick.

Ekipi i “Pyetni Karen” i USDA i tha Healthline që pjekja, zierja, tiganisja dhe vlimi janë të gjitha metodat e sigurta të përgatitjes së ushqimit, për aq kohë sa mishi të arrijë temperaturën e nevojshme të brendshme.

Ulja e ndotjes së kuzhinës

Sipas USDA, “përdorimi i një termometri ushqimi është mënyra e vetme e sigurt për të ditur nëse ai ka arritur një temperaturë të mjaftueshme të lartë për të shkatërruar bakteret e ushqimit”.

Termometat e kuzhinës gjenden lehtësisht në internet, por edhe ne dyqane të ndryshme në Shqipëri.

Mënyra të tjera të thjeshta për të parandaluar ndotjen dhe sëmundjet:

Përdorni dërrasa të veçanta të prerjes për perime, mish dhe shpendë. Shumë dyqane i kanë të koduar me ngjyra për të kujtuar se për çfarë shërben secila.

Lani duart shpesh kur përdorni mish dhe shpendë, edhe kur përdorni doreza.

Matni temperaturën e mishit dhe të shpendëve për t’u siguruar që ka arritur të duhurën e gatimit dhe eleminimit të bakterieve.

Ruani mishin dhe shpendët në raftin e poshtëm të frigoriferit, për të shmangur rrjedhjen e lëngjeve në ushqimet tjera.

Mbani ushqime të ftohta në akull dhe ushqime të nxehta në enët e tyre.

Larja e pulës mund të përhapë bakteret mbi duart tuaja, si dhe mbi banakët e lavamanët.

Përdorimi i sapunit ose zgjidhjeve antibakteriale mbi pulën nuk do të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes.

Ekspertët thonë se, gatimi i plotë i pulës, filetove të saj dhe i mishrave do të vrasë bakteret, duke bërë që konsumatorët të jenë më të sigurt.

AlertNews.al / Qendra ALERT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here