Ja arsyet se pse sëmuremi gjatë ditëve të ftohta

0
81

Ardhja e dimrit rrit edhe rrezikun për t’u sëmurë. Edhe pse moti i ftohtë, në vetvete, nuk shkakton ftohje ose grip, viruset mbijetojnë më gjatë dhe përhapen më shpejt në temperatura më të ulëta. Ekspertët shëndetësorë këshillojnë që alternativa më e mirë është përqendrimi në parandalimin e infeksioneve të mundshme.

Kur ka një rënie të papritur të temperaturës dhe niveli i lagështirës zvogëlohet, numri i viruseve rritet dhe sistemi imunitar dobësohet. “Të dhënat tregojnë se viruset vazhdojnë dhe përhapen më shpejt në temperatura më të ulëta, duke i lejuar ata të infektojnë më shumë njerëz,” tha dr. Robert Glater, nga Spitali Lenox Hill në Nju Jork.

Në të njëjtën kohë, moti i ftohtë mund të rrezikojë sistemin imunitar, duke rritur mundësinë e zhvillimit të sëmundjes. Ekzistojnë prova të forta që rinoviruset, shkaku i shumicës së ftohjes, funksionojnë më së miri në ajër të thatë dhe të ftohtë. Një studim i fundit ekzaminoi se si viruset veprojnë në temperatura dhe nivele të ndryshme lagështie. Studiuesit kanë zbuluar se temperaturat më të ulëta dhe ajri i thatë që ato mbartin rrisin rrezikun e njerëzve për kontraktimin e rinovirusit.

Kur virusi së pari bie në kontakt me trupin, më saktë hundën ose fytin, ai shumëfishohet për të shkaktuar infeksion. Kur temperatura e trupit tonë bie, gjë që ndodh kur moti është i ftohtë, viruset riprodhohen më lehtë.

“Përveç kësaj, temperaturat më të ulëta i japin virusit të gripit një shtresë mbrojtëse, duke e bërë atë më të fuqishëm dhe më pak të përshkueshëm”, shpjegon Glater.

Në temperatura më të larta, virusi humbet shtresën e ngurtë dhe bëhet më i butë andaj përhapet më pak. “Në të njëjtën kohë, ajri i thatë dëmton aftësinë e sistemit imunitar për të luftuar virusin,” thotë David Kutler.

Ai beson se ajri i thatë dëmton reagimin lokal imunitar të trupit ndaj pranisë së virusit. Përveç kësaj, ftohja ekstreme bën që enët e gjakut të ngushtohen, gjë që dëmton më tej reagimin imunitar lokal. Kur moti është i ftohtë, njerëzit mblidhen më shumë në ambiente ku viruset përhapen më shpejt dhe më lehtë. Në kushte të tilla, si ftohja e zakonshme ashtu edhe gripi janë shumë ngjitëse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here