EFSA/Konsultim publik: Aflatoksina në ushqim, rreziqet në shëndet

0
96

Autoriteti Evropian për Sigurinë Ushqimore (EFSA) po zhvillon një konsultë publike mbi rreziqet për shëndetin publik në lidhje me praninë e aflatoksinave në ushqim. Aflatoksinat janë mikotoksina të prodhuara nga lloje të shumta të Aspergillus, një kërpudh, që gjenden veçanërisht në zonat me klimë të nxehtë dhe të lagësht. Aflatoksinat dihet se janë gjenotoksike (të afta për të dëmtuar ADN-në) dhe kancerogjene. Aflatoksinat janë toksike dhe ndër substancat më të njohura kancerogjene. Pas hyrjes në trup, aflatoksinat mund të metabolizohen nga mëlçia ose të kthehen në një formë më pak të dëmshme: aflatoksinë M1. Ekspozimi më i madh i njeriut vjen nga kokrra të ndotura të grurit para korrjes ose gjatë magazinimit. Për më tepër, aflatoksina M1 mund të gjendet në qumësht. Paneli CONTAM arriti në përfundimin se ekspozimi dietik i popullatës evropiane ndaj aflatoksinave ngre një shqetësim të mundshëm shëndetësor. Afati i fundit për dorëzimin e komenteve rreth kësaj çështje është 15 nëntori 2019.

Marrë nga  www.efsa.europa.eu

Qendra ALERT – AlertNews.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here