EFSA jep këshilla të reja për fosfatet: Si të mbrohet konsumatori

0
188

Shpërndarja totale e parashikuar e fosfateve nga ushqimi, mund të tejkalojë nivelin e sigurisë të vendosur nga EFSA, pas rivlerësimit të tyre. Shkencëtarët e EFSA (Autoriteti Evropian për Sigurinë Ushqimore), gjithashtu rekomandojnë futjen e niveleve maksimale të lejuara, për të reduktuar përmbajtjen e fosfateve kur përdoren si aditive në shtesat ushqimore, pasi ata që i marrin ato rregullisht mund të jenë në rrezik.

Fosfatët janë lëndë ushqyese thelbësore (një formë e fosforit), të cilat janë të pranishme natyrshëm në trupin e njeriut dhe janë pjesë thelbësore e dietës sonë. Një grup i substancave të referuara zakonisht si “fosfate” janë të autorizuar, si aditivë të ushqimit në Bashkimin Evropian. Ata janë shtuar në një gamë të gjerë të ushqimet për funksionet “teknologjike” (p.sh. si emulsifikues, antioksidantë). Disa prej tyre mund të përdoren në ushqime për foshnjat dhe fëmijët e vegjël.

Futja e parë e ‘kombinuar’ për fosfatet

Dr. Ursula Gundert-Remy, kryetare e grupit të punës për fosfatet, tha: “Paneli ka rivlerësuar sigurinë e fosfateve dhe ka nxjerrë për herë të parë një grup të pranueshëm ditor (ADI) prej 40 miligram për kilogram të trupit pesha [mg / kg bë] në ditë. Për shkak se, fosfatet janë gjithashtu ushqyes thelbësorë për dietat tona, në qasjen tone, ne kemi përcaktuar një ADI që konsideron futjen e mundshme të fosforit nga burime të ndryshme, duke përfshirë burimet natyrore dhe aditivët e ushqimit”.

ADI korrespondon me një konsum prej 2.8 gram fosfor në ditë, për një peshë mesatare të një të rrituri, që peshon 70 kg.

Dr Maged Younes, kryesues i panelit ekspert të EFSA për aditivët ushqimorë (FAF), tha: “Është me rëndësi që ADI të mos zbatohet për njerëzit me reduktim të moderuar, duke mos rënduar funksionon e veshkave, që konsiderohet problem për një grup të popullsisë. Ky përfundim bazohet në efektin e njohur të marrjes së fosfatit të lartë në veshka “.

Vlerësimi i ekspozimit dietik

Ekspozimi dietik është llogaritur nga sasia totale e fosforit, nga të gjitha burimet dietetike dhe nuk kufizohet në nivelet e aditivëve të ushqimit të raportuara nga prodhuesit. Ekspertët vlerësuan se, aditivët e ushqimit në mënyrë indikative kontribuojnë ndërmjet 6 deri 30% të marrjes mesatare totale të fosforit.

Dr Younes shtoi: “Ne vlerësuam se, ekspozimi ushqimor në fosfate mund të kalojë ADI-n e re për foshnjat dhe fëmijët me konsum mesatar të fosfateve në dietën e tyre. Ky është gjithashtu rasti për adoleshentët, dietat e të cilëve janë të larta në fosfate. Të dhënat që kishim patur nuk krijuan shqetësime për sigurinë në foshnjat nën 16 javë që konsumonin formulën dhe ushqimin për qëllime mjekësore që përmbajnë fosfate”.

Nivelet maksimale të lejuara të këtyre aditivëve në ushqim variojnë nga 500 në 20.000 miligram për kilogram (mg / kg) të ushqimit në varësi të llojit të ushqimit.

Këshilla shkencore e EFSA do të informojë menaxherët e riskut në Komisionin Evropian dhe Shtetet Anëtare që rregullojnë përdorimin e sigurt të fosfateve, si aditivë ushqimorë në BE.

Fosfatet në shtesat ushqimore

Aktualisht, fosfatet si aditivë në shtesat ushqimore mund të përdoren në “quantum satis” (dmth aq sa nevojitet teknologjikisht). Ekspertët e EFSA zbuluan se, për ata fëmijë mbi moshën 3 vjeç që marrin shtesa të tilla rregullisht, ekspozimi i vlerësuar mund të kalojë ADI në nivelet që lidhen me rreziqet për funksionimin e veshkave.

Dr Younes tha: “Bazuar në vlerësimin e ekspozimit, paneli rekomandon futjen e niveleve numerike maksimale të lejuara të fosfateve të përdorura si shtesa në shtesat ushqimore në vend të sasisë së mjaftueshme”.

Të dhëna të palëve të interesuara

EFSA ka kryer një konsultim publik për t’u angazhuar palët e interesuara për çështjet në fushën e nefrologjisë, metabolizmit mineral, kardiovaskulare dhe ilaçeve të ushqyerjes që lidhen me rivlerësimin e aditivëve të ushqimit fosfat. Shkencëtarët e EFSA e konsideruan këtë reagim në përgatitjen e këtij mendimi shkencor.

Burimi: efsa.eu

AlertNews.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here