Çfarë janë pesticidet, si futen ato në ushqimet tona? Eksperti i pesticideve në EFSA shpjegon masat për të zvogëluar rreziqet

0
112

Termi “pesticide” përdoret zakonisht si sinonim për produktet e mbrojtjes së bimëve. Sidoqoftë, pesticidet janë një term më i gjerë që përfshin gjithashtu produkte të tilla si biocidet, të cilat janë të destinuara për përdorime jo bimore për të kontrolluar dëmtuesit dhe bartësit e sëmundjeve, siç janë insektet, minjtë, të cilët nuk bëjnë pjesë në kompetencën e EFSA.

Produktet e mbrojtjes së bimëve janë pesticide që kryesisht përdoren për të mbajtur të shëndetshme korrat dhe për të parandaluar shkatërrimin e tyre nga sëmundjet dhe infektimi. Ato përfshijnë herbicide, fungicide, insekticide, acaricide, rregullues të rritjes së bimëve dhe repelente.

Produktet për mbrojtjen e bimëve përmbajnë të paktën një substancë aktive. Këto substanca mund të jenë kimikate ose mikroorganizma, përfshirë viruset, që i mundësojnë produktit të kryejë veprimin e tij. Një pjesë e madhe e punës së vlerësimit të rrezikut të EFSA në fushën e produkteve të mbrojtjes së bimëve fokusohet në këto substanca aktive.

Pesticidet luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e rendimentit të kulturave bujqësore. Megjithatë, mbetjet nga pesticidet potencialisht mund të jenë të dëmshme për njerëzit nëse hyjnë në ushqimin që hamë. Një ekspert i pesticideve në EFSA shpjegon masat që ndërmerren për të zvogëluar rreziqet.

Marrë nga EFSA

www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/pesticides

 

Qendra Alert / AlertNews.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here