Bashkia e Shkodrës braktis tregun e kafshëve në Stom-Golem, mijëra kokë pa kontroll veterinar e pa matrikuj / FOTO/VIDEO

0
912

Mes qindra kafshëve, tek-tuk shihet ndonjë e matrikulluar dhe me certifikatë veterinare. Hyrje-dalje makinash të ngarkuara me kafshë të gjalla, që veç detyrimit për të paguar për çdo kokë, asnjë kontroll tjetër nuk ka mbi to. Bëhet fjalë për tregun e Kafshëve të Gjalla në fshatin Stom-Golem, vetëm 5 kilometër nga qyteti i Shkodrës. Ajo çfarë e bën të konsiderohet treg, është fakti se, është i rrethuar, ka dy balera, njerën të tregut e tjetrën që çmimeve për kokë bagëti që duhet të paguajë çdo fermer apo tregtar që e shfrytëzon atë. Ndërsa kushtet tjera, mjafton të shikoni këto foto dhe video për të kuptuar.

Çdo ditë të djelë, me qindjra mijëra kokë bagëti hyjnë në dalin në tregun e Stom-Golemit në Shkodër, i cili siç thotë dhe eksperti Agim Rrapaj, njëkohësisht kryetar i Këshillit të Agrobiznesit Shqiptar, nuk plotëson asnjë standard.

Në hyrje të tij ndonjet një gabinë e vogël, e veterinerit zyrtar që duhet të ndodhet aty dhe të kontollojë e verifikojë çdo kafshë që futet në treg, por duket se ky shërbim nga Bashkia e Shkodrës është mjaftuar vetëm me një numër telefoni të lënë aty, që ta thërrasin në rast nevoje.

Megjithëse ekzizton që pas viteve `90, edhe sot nuk plotëson asnjë nga kushtet higjeno-sanitare të mundshme, ndërkohë që per të menduar për sistemin e regjistrimit të hyrje-daljes së kafshëve, është dicka e paimagjinueshme. Që në orët e para të mëngjesit, çdo ditë të djelë, në këtë treg, me mijëra njerëz, makina e furgonë mbërrijnë aty, duke nxjerrë në shitje kafshët e tyre.

Në kuadër të projektit “Monitorimi i tregjeve të kafshëve të gjalla, si shkak për cenimin e sigurisë ushqimore”, i mbështetut nga Lëviz Albania, ka nisur monitorimi i këtyre tregjeve, por kushtet janë “pa koment”.

Tregtarët shprehen të pakënaqur me kushtet, ndërkohë që personi që e administron këtë treg, një subjekt privat, i cili nuk pranon kameren, thotë se është i dorëzuar për të bërë investime, pasi Bashkia Shkodër lejon konkurencën e paligjshme, “pasi në qytet, në disa rrugë, tregtohen çdo ditë jave kafshë” dhe për këtë arsye, ky treg shumëvjeçar zhvillohet vetëm një ditë në jave e si rezultat, mundësitë financiare janë të pamjaftueshme për investime”.

Ligji “Për Shërbimin Veterinar”, si dhe “Ligji për Vetëqeverisjen Vendore” parashikojnë monitorimin dhe përgjegjësinë për këto tregje të Njësive të Qeverisjes Vendore. Por, duket se Bashkia Shkodër e ka harruar këtë treg.

Shumica e gabëtive javë pa matrikuj sidomos të imtat dhe rreziku i përhapjes së sëmundjeve është i madh. Veterineri zyrtar i bashkisë duhet që të jetë present nga momenti i hapjes së tregut e deri në mbyllje të tij e të verifikojë çdo kafshë që futet në treg, nëse është e matrikulluar, nga vjen e ku shkon, të bëjë regjisrimin dhe çregjistrimin e saj kur shitet, të verifikojë nëse janë të shëndetshme apo jo. Veterineri jovetëm që nuk është, por ka lënë vetëm numrin e telefonit.

Agim Rrapaj

Edhe tregtarët dhe blegrorët shprehen se, këto kushte ka, por janë të detyruar sepse nuk kanë zgjidhje tjetër.

Eksperti Agim Rrapaj shprehet se, “problematika kryesorë e parë e këtij tregu është fakti që nuk ka rregullore, nuk ka veteriner, kafshët hyjnë të pakontrolluara dhe pa certifikatë veterinare nga zonat që vijnë”. “Në të njëjtën kohë, duke mos pasur rregullore, ka probleme me trajtimin e mjetjeve të higjenës, nuk është instaluar sistemi “Ruda”, i cili bën regjistrimin dhe çregjistrimin e kafshëve nga shitësi të blerësi etj”, tha Rrapaj. Sipas tij, përveç sipërfaqes dhe pozicionit gjeografik, nuk plotëson asnjë kriter tjetër. “Bazuar në VKM nr. 130 të Këshillit të Ministrave, nuk plotëson asnjë nga kriteret për të qenë treg i tillë, përfundoi Rrapaj, duke theksuar se, administratorët e tregut nuk plotesojnë dot kushtet, pa bashkëpunim dhe ndërhyrjen e Pushtetit Vendor”.

AlertNews.al

12.04.2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here