40 të prekur nga përhapja e norovirusit, autoritetet nisin hetimet. Ja nga cilat ushqime duhet të keni kujdes

0
72

Rreth 40 persona janë sëmurë me norovirus në një rajon të Irlandës, ndërsa sipas autoriteteve disa prej tyre janë helmuar nga ushqimi i kontaminuar. Noroviruset janë shkaku më i zakonshëm i gastroenteritit akut, që shkakton diarre, dhimbje stomaku, dhe të vjella. Noroviruset janë shkaktarët më të shpeshtë të helmimit me ushqim. Të dhënat nga raporti javor i Qendrës së Mbikëqyrjes së Mbrojtjes së Shëndetit (HPSC) tregojnë se 36 persona u sëmurën nga infeksioni i norovirusit në rajonin e Dublin për periudhën nga 25-31 gusht. Sipas hetimeve, burimi i disa infeksioneve janë ushqimi, ndërsa të tjerët e kanë transmetuar person në person.

Qendra e Mbikëqyrjes së Mbrojtjes së Shëndetit është agjensia e Irlandës për mbikëqyrjen e sëmundjeve ngjitëse dhe është pjesë e Ekzekutivit të Shërbimit Shëndetësor (HSE). Një zëdhënëse e HSE tha se nuk ka më përhapje të infeksionit dhe rastet po hetoheshin. “Ndërsa përhapja ka mbaruar, ekziston një hetim aktualisht, prandaj, nuk ka asnjë informacion të mëtejshëm në dispozicion në këtë kohë. Sidoqoftë, pritet që një raport të jetë i disponueshëm në përfundim të hetimit”- tha ajo. Zëdhënësja shtoi se ajo nuk kishte një datë të saktë se kur do të ishte në dispozicion ky raport. Noroviruset janë një nga shkaqet më të zakonshme të gastroenteritit. Ka 1.329 njoftime për norovirusin në Irlandë në vitin 2017. Të dhënat e përkohshme tregojnë 18 shpërthime me 271 njerëz të sëmurë në tremujorin e parë të këtij viti.

Noroviruset janë shumë ngjitëse. Metodat e transmetimit përfshijnë:

-Ushqimi i kontaminuar

-Të jesh në kontakt të ngushtë me një person që ka një infeksion norovirusi

-Noroviruset janë të vështira për t’u pastruar, sepse mund të përballojnë temperaturat e nxehta dhe të ftohta, si dhe shumicën e dezinfektuesve.

Ushqimet që zakonisht përfshihen në përhapjen e norovirusit përfshijnë zarzavate me gjethe të tilla si marule, fruta të freskëta dhe butakë. Zakonisht ka një kulm të infeksioneve në dimër.

Marrë nga foodsafetynews.com

Qendra Alert / AlertNews.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here